Sign of the City

Jüri Üyeleri

Dr. Sinan Genim

2022 - 2023 Sotca Jüri Başkanı

Dr. Sinan Genim

2022 - 2023 Sotca Jüri Başkanı


1945 Kuzguncuk’da doğdu. Yüksek öğrenimini DGSA Mimarlık Yüksek Okulu’nda tamamladı. İÜ Edebiyat Fakültesi, Türk ve İslam Sanatları Kürsüsünden (Ph. D) unvanını aldı. 1970-1976 Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Asistanlık, 1974-1981 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde, 1976-1983 Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde, 1983-1991 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde, 1992-2011 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı.
 
Konut, Müze, Otomobil Showroom, Depo, Yönetim Binası, Fabrika Binası gibi proje ve uygulamaların yanı sıra çok sayıda restorasyon uygulamaları yaptı. Çeşitli kitap, dergi ve gazetelerde makaleleri, çok sayı da radyo ve televizyon konuşmaları vardır.

Ahmet Nazmi Durbakayım

İNDER Başkanı

Ahmet Nazmi Durbakayım

İNDER Başkanı


1950 Yılında İstanbul’da doğan A. Nazmi Durbakayım, Haydarpaşa Lisesi’nden mezun olduktan sonra girdiği İTÜ İnşaat Fakültesi’nden Şubat 1974’de mezun oldu. Aynı yıl sanayi ve konut inşaatlarında yapımı alanında sektöre ilk adımını attı.

1980 yılında Teknik Yapı’yı kuran A. Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründe kalite çıtasını hep daha yükseklere taşımayı misyon edindi. Sektörde markalaşmanın öncülüğünü üstlenen A. Nazmi Durbakayım, konut yapına kazandırdığı yaklaşımlarla Teknik Yapı’yı aranan bir marka haline getirmiştir.

Yaklaşık 49 yıllık iş yaşamında birçok başarıya damgasını vuran A. Nazmi Durbakayım, inşaat sektörünün yanı sıra turizm ve hizmet alanlarında da faaliyet gösteren firmaların da kuruculuğunu üstlenmiştir. Bugün A.Nazmi Durbakayım önderliğinde Teknik Yapı Holding çatısı altında toplanmış firmalarda binlerce kişiye istihdam olanağı sağlanmaktadır.

Halen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı olan A. Nazmi Durbakayım, aynı zamanda İstanbul İnşaatçılar Derneği’nin de (İNDER) başkanlığını yapmaktadır. A. Nazmi Durbakayım aynı zamanda TMB, TOBB, TTBAV, GYODER gibi birçok STK’nın üst düzey yönetiminde faal olarak görev yapmaktadır.

Ali Osman Öztürk

Türk Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Ali Osman Öztürk

Türk Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı


Ali Osman Öztürk 1987 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mezun oldu. Aynı bölümde Yüksek Lisans Derecesini tamamladı. ODTÜ ve Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Tasarım Stüdyolarında görev aldı. 2021 yılı itibari ile akademik görevine yarı zamanlı olarak Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tasarım stüdyosunda devam etmektedir.

Yüksek Mimar Ali Osman Öztürk’ün 1997 yılında kurduğu A Tasarım Mimarlık; karma kullanım, konut, kültür – kamu, kentsel tasarım, ofis, eğitim, sağlık ve iç mimarlık konularında proje hizmeti vermektedir. A Tasarım, nitelikli yaşam alanlarının oluşturulmasını önemseyen bir yaklaşımla, kuruluşundan bu yana kamu ve özel sektör için farklı ölçeklerde projeler gerçekleştirdi. Başlıca projeleri arasında Armada ve Gelişimi, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü (KPF ile), Ankara Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi (Gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner ile), Panora, Tepe Prime, Congresium, Via/Port ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yapıları yer almaktadır. Yatırımcılar, mühendisler, farklı disiplinlerden ekipler ile birlikte proje sürecini yürüten A Tasarım, yerel ve uluslararası çalışmalarını Ankara ve İstanbul ofislerindeki kurumsal yapısı içinde sürdürmektedir.

2021 yılı genel kurulunda seçildiği Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) başkanlık görevini devam etmektedir.

Altan Elmas

KONUTDER Başkanı

Altan Elmas

KONUTDER Başkanı


1969 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Z. Altan Elmas, 1986 yılında Işık Lisesi’nden, 1992 yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduğu yıl Sur Yapı’yı kurarak, bugüne kadar 127 farklı projede endüstriyel tesis, ofis, Alışveriş Merkezi, markalı konut ve enerji santralleri gerçekleştirdi. Sur Yapı’yı 25 yılda 34 şirketi olan, inşaat, gayrimenkul, AVM ve enerji sektörlerinde hizmet veren şirketler grubu haline getirdi.

Gayrimenkul sektörünün ve Türkiye iş camiasının birçok sivil toplum kuruluşuna üye ve kurucu olarak destek veren Altan Elmas, halen Yönetim Kurulu Başkanı olduğu KONUTDER ’in de kurucuları arasındadır. Altan Elmas, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Avi Alkaş

Alkaş Danışmanlık / Mipim

Avi Alkaş

Alkaş Danışmanlık / Mipim


Güncel Sorumluluklar 
Ağustos 2008 tarihinde Alkaş AVM Yönetim Şirketi ve JLL şirketi birleşmiştir.  Bu birleşmeden sonra Avi Alkaş JLL Türkiye Ülke Başkanı olarak görevine devam etmektedir.   

Deneyimler 
Alışveriş merkezi konsept geliştirme, kiralama ve yönetim alanlarında 20 yılı aşan deneyime sahip olan Avi Alkaş, profesyonel olarak Akmerkez, Carousel, İzmit Outlet Center için hizmet verdikten sonra 1997 yılında kendi firması Alkaş’ı kurdu.  Avi Alkaş; Maxi, Karada Marina, Olivium, Tepe Nautilus, Armada, KayseriPark, KoruPark, İstinyePark, Vadi İstanbul, Rönesans Grubu’nun Türkiye genelindeki projeleri, Emaar Square ve Zorlu Center gibi Türkiye’nin önde gelen projelerinde önemli görevler üstlenmiştir.   

Eğitim ve Sertifikalar 
Avi Alkaş, Uluslararası Alışveriş Merkezleri Derneği (ICSC) Avrupa Danışmanlık Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi olarak da hizmet vermekte ve ICSC Avrupa Ödül Jürisi’nde de görev almaktadır. Alkaş, ICSC J. Riordan Profesyonel Gelişim Okulu’nun da fakülte üyesidir.  
Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde master’ını tamamlayan Avi Alkaş MRICS, CRX , CSM, CMD ve CLS unvanlarını taşımaktadır.  

Cem Yılmaz

Keym Kentsel Yenileme Merkezi

Cem Yılmaz

Keym Kentsel Yenileme Merkezi


1973 İstanbul doğumlu olan Cem Yılmaz Şişli Terakki Lisesini bitirip 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümüne girmiş 1996 yılında mezun olmuştur. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde “Alışveriş Merkezleri Yer Seçim Kriterleri” üzerine yüksek lisans tezini 2002 yılında tamamlamış, aynı yıl Boğaziçi Üniversitesinden Metro AG Yönetim Akademisi Sertifikası almaya hak kazanmıştır. Akademik çalışmalarına Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi çatısı altında “Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Stratejik Mekansal Planlama Uygulamalarına Eleştirel ve Metodolojik Yaklaşım” başlığındaki doktora tezi ile devam etmektedir. 

İş hayatına 1999 yılında Metro AG, Praktiker de Proje Geliştirme Uzmanı olarak başlamış 2002 yılında, Proje Geliştirme Müdürü olmuştur. 2005 yılında MDC’nin Türkiye operasyonun da Ticari Direktor olmuş; Forum Alışveriş Merkezlerinin geliştirilmesi, finans, teknik, tasarım, hukuk ve pazarlama süreç ve aktörlerinin koordinasyonu ve yönetimini yapmıştır. 2008-2011 yılları arasında yabancı ve yerli gayrimenkul yatırımcılarına serbest danışmanlık hizmeti vermiştir. 2011 yılında ortağı İsmail Çakal ile Keym Kentsel Yenileme Merkezi A.Ş.’yi kurmuş, 2012 yılında Foster+Partners, Buro Happold, MIC, Atelier Dreiseitl’ dan oluşan uluslararası bir ekiple Türkiye’ nin ilk kentsel dönüşüm masterplanını yapmıştır. Keym ile bu alandaki öncülüğüne ilk uzlaşma ofisini ve modelini, ilk riskli alan ilanını, ilk kentsel dönüşüm strateji belgesini ve uygulama rehberini, hayata geçen ilk kentsel dönüşüm uygulama projelerini yaparak devam etmiştir. Ayrıca, yurt dışında bir Türk şirketinin yaptığı ve resmen onaylanan ilk masterplan olan Taşkent Şehri Konsept Masterplanını ve Özbekistan Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kuruluna sunumunu yaptığı ve yine resmi olarak onaylanan 4000ha’lık ve 450.000 kişilik Yeni Andican Şehri masterplanı ve projelerini hazırlamıştır.

iyi derecede ingilizce, orta düzeyde Almanca ve Farsça bilen Cem Yılmaz, 20 yılı aşkın bir zamandır klasik sanatlarımızdan ebru ve tesbih yapımı ile uğraşmakta, ney üflemekte ve bendir çalmaktadır.

Cemil Yaman

Erke Sürdürlebilir Bina Tasarım Danışmanlık

Cemil Yaman

Erke Sürdürlebilir Bina Tasarım Danışmanlık


15 yılı aşkın süredir proje yönetimi, yeşil bina ve sürdürülebilir bina yatırımları ve enerji yönetimi konularında aktif olarak yer almaktadır. Güçlü yönleri arasında iş geliştirme, ekipleri sürdürülebilir çalışma konusunda destekleme, personel yönetimi ve eğitim yer alır. Verdiği eğitimler sonucunda toplumlara sürdürülebilirlik ruhunu büyük ölçüde aşılamaktadır.

SIEMENS'in Türkiye'de çevreye duyarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir binalara sahip olması için LEED ve BREEAM Derecelendirme Sistemleri ile ilgili çalışmalarda aktif olarak yer almıştır. Türkiye'nin ilk LEED Gold sertifikalı SIEMENS Gebze Fabrikası'nın proje yöneticisi görev almıştır.

2010 yılından itibaren ERKE Sürdürülebilir Bina Tasarım ve Danışmanlık firmasının Kurucu Ortağı olarak çalışmalarını yürütmektedir. 2022 yılı itibari ile USGBC tarafından LEED FELLOW unvanına layık görülmüştür

Erdal Eren

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı

Erdal Eren

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı


M.Erdal EREN 1951 yılında Bitlis’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bitlis’te, lise eğitimini Diyarbakır’da tamamladıktan sonra 1975 yılında ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun oldu.
 
Erdal Eren, çalışma yaşamına 1975 yılında Devlet Su İşleri’nde Proje Kontrol Mühendisi olarak başladı. Daha sonra MNG, NUROL gibi özel sektörün önemli bazı inşaat firmalarında şantiye şefi, proje müdürü, genel müdür görevlerini üstlendi. 1996 yılından beri GÖÇAY İnşaat Taahhüt ve Ticaret A.Ş’nin ortağı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıdır.
 
Profosyonel görevlerinin yanında; 
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB)’nde 2002-2004 döneminde Başkan Yardımcısı, 2004-2011 deöneminde Başkan olan Eren halen 2021 yılında seçildiği TMB Başkanlığı, DEİK Başkan Yardımcılığı, TOBB Uluslar arası Müteahhitlik Sektör Meclisi Başkanlığı, Dünya Su Konseyi (WWC) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) Başkan Yardımcılığı görevlerini de sürdürmektedir.
 
İyi seviyede İngilizce bilen EREN, evli ve iki çocuk babasıdır.

Ferdi Erdoğan

Türkiye İMSAD Başkanı (Eski)

Ferdi Erdoğan

Türkiye İMSAD Başkanı (Eski)


Ferdi Erdoğan 1979 yılında İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Jeoloji Yüksek Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu.

1980 yılında iş hayatına Kale Grubu’nda jeoloji yüksek mühendisi olarak başlayan Ferdi Erdoğan, 1980-1998 yılları arasında Çanakkale Seramik’te yöneticilik ve Kalemaden’de Marmara Bölge Müdürlüğü görevleri sonrası;  1998-2013 yılları arasında Kalekim Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. En son 2013-2017 yılları arasında Yapı Ürünleri Grup Başkanı olarak Kaleseramik, KaleItalia, Kalenakliyat, Kalemaden ve Kalefrit şirketlerinin yurt içi ve yurt dışı operasyonlarını yönetti.

Ferdi Erdoğan, halen Kale Grubu şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyeliği ve Türkiye İMSAD’da 2017-2020 Dönemi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmüş olup 2020 yılından itibaren Başkan Vekili olarak görev yapmaktadır. 2018-2022 Dönemi hem İSO-İstanbul Sanayi Odası hem de ÇTSO-Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası Meclis Üyeliği görevlerini sürdürmektedir. Aynı zamanda, 2011-2015 yılları arasında İzoder’de Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştır.

40 yıl boyunca başarıyla sürdürdüğü icracı yöneticilik kariyerinde özellikle seramik ürünleri, seramik hammaddeleri ve yapı kimyasalları (harçlar, boyalar, ısı ve su yalıtım malzemeleri) segmentlerinde teknik, operasyonel, ticari ve stratejik alanlarda uzmanlaşmış olan Ferdi Erdoğan; uygulandıktan sonra izlenebilir belirteç katkılı harç teknolojisi, konsantre harç ve Kalekim Usta Kulübü gibi yenilikçi girişimleriyle de inşaat malzemeleri sanayisinin gelişmesine öncülük etmeye devam etmektedir.

Füsun Yılmaz Phillipson

FYP Proje Geliştirme Pazarlama

Füsun Yılmaz Phillipson

FYP Proje Geliştirme Pazarlama


Füsun Yılmaz Phillipson, İstanbul'da Yıldız Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünde mimar ve şehir plancısı olarak eğitim almış ve bunu Londra'da Satış ve Pazarlama eğitimi ile takip etmiştir.
Koç Holding Garanti Koza İnşaat Pazarlama Satış Müdürü, Koray Grubu Satış Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı ve Kemer Yapı Kemer Country Satış ve Pazarlama İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Kemer Golf ve Country Club Genel Müdürlüğü gibi önemli görevlerle sektörde kariyerine devam etmiştir.

2005 yılında kurduğu FYP Proje Geliştirme Pazarlama Satış A.Ş de kurucu ve yöneticisi olarak çalışmaktadır. 20 yılı aşkın süredir Türkiye ve Uluslararası platformda gayrimenkul sektöründe lider firma ve projelere gayrimenkul sektörünün geniş yelpazesinde Proje Geliştirme & Dizayn & Marka & Pazarlama-Satış konularında danışmanlık ve proje yönetimi hizmeti vermektedir.

FYP Türkiye ve uluslararası platformda konut, ticari gayrimenkul, perakende ve özel konseptler (yeme-içme /kültür ve eğlence/turizm) alanlarında müşterileri, iş ortakları, marka ve projeleri içeren geniş bir portföy sahiptir. Türkiye ve İngiltere, İrlanda, Almanya, Orta Doğu, Rusya ve Kafkasya'da önemli firmaların yönetim kurulunda gayrimenkul proje geliştirme danışmanlığı hizmetini uzun süredir sürdürmektedir. Uluslararası platformda özellikle İngiltere’de mimari, eğlence & kültür ve yeme içme danışmanları ve markalar ile ortak işbirlikleri ve temsilcilikleri bulunmaktadır.

Füsun Yılmaz-Phillipson çevre, sağlık, sanat ve yaratıcılık gibi farklı konularda pek çok sivil toplum kuruluşunun kurucusu ve yönetim kurulu üyesi, mesleki örgüt ve yarışmaların danışma kurulu olarak önemli sosyal sorumluluk projelerini yürütmektedir.
FYP, GYODER Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinde Yönetim Kurulu Üyesi / Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesidir. 

Haluk Sur

KENTSEV Başkanı

Haluk Sur

KENTSEV Başkanı


Haluk Sur; Türk gayrimenkul sektörünün yeniden yapılandırılması, yerel ve küresel yatırımcılarla işbirliğine gidilerek projeler geliştirilmesi konusunda 30 yılı aşkın süredir hizmet vermekte ve sektöre uluslararası yatırım standartlarının kazandırılmasında etkin olarak rol almaktadır.

1956 yılında Bandırma’da doğan Sur; Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden 1978’de mezun oldu. Yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nde tamamladıktan sonra 1981 yılında NATO bursuyla gittiği University of Washington'da Çevre Mühendisliği alanında çalışmalar yürüttü. Türkiye’ye döndükten sonra ise Milli Savunma Bakanlığı NATO Enfrastrüktür Daire Başkanlığı’nda Merkez Kontrol Mühendisi olarak askerlik görevini yaptı.

Kurucusu ve Genel Müdürü olduğu Yapı Teknik İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş şirketiyle yurt dışında 1983-1991 yılları arasında çok sayıda hastane ve okul projesi üstlenen Sur, aynı yıllar arasında yurt içinde de alt, orta ve üst düzey gelir grubuna yönelik çok sayıda toplu konut projesi gerçekleştirdi.

1991 yılında İhlas Holding Gayrimenkul Geliştirme ve İnşaat Grubu İcra Kurulu Üyeliği görevine başladı. 1997 – 2006 yılları arasında Türkiye’nin ilk Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarından biri olan İhlas GYO’nun Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak görev yaptı. İhlas Holding ve İhlas GYO’da görev aldığı 1991-2006 yılları arasında yaklaşık 25.000 konut ve 3 milyon metrekarelik gayrimenkulün geliştirme, tasarım ve inşaasında teknik ve idari görevlerde bulundu.

Kurucuları arasında yer aldığı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) 2005-2007 yıllarında başkanlığını yürüttü, 2007 yılında ise Urban Land Institute’un (ULI) Türkiye Başkanı seçildi. 2008 - 2010 yılları arasında Paladin Reality Partners Eurasia Yönetim Kurulu Başkanı, 2010 – 2014 yıllarında ise TOKİ Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Emlak Konut GYO’da görev aldığı sürede yaklaşık olarak 40.000 konut ve 5 milyon metre kare gayrimenkulün geliştirilmesinde yönetici sıfatıyla görev yaptı. Emlak Konut’un birinci ve ikinci Halka Arz’larında aktif görev aldı. Bu halka arzlar neticesinde şirket %80’i yurtdışından sağlanmak üzere 2.5 milyar dolar kaynak elde etti. Şirket bünyesinde uluslararası yatırımcı ilişkileri bölümünün kurulması ve geliştirilmesinde yoğun gayret gösterdi.

2010 – 2018 Gulf Property Marketing GPM Yönetim Kurulu Başkanlığı ve 2011 – 2013 yılları arasında ise Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanlığı görevini yürüttü. Bu süre içerisinde yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda uluslararası gayrimenkul organizasyonu, konferans ve fuarına katıldı; bazılarının düzenlenmesinde aktif görev aldı. 2014 – 2018 yılları arasında Gayrimenkul Yatırım Ortakları Derneği (GYODER) İcra Kurulu Üyeliği, 2014- 2018 yılları arasında Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyeliği, 2016 – 2019 yılları arasında Forum İstanbul Hedef 2023 Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Dünyanın önde gelen gayrimenkul kurumlarından biri olan ULI (Urban Land Instititute), Amerika merkezli Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği NAREIT (National Association of Real Estate Investment Trusts), Avrupa Gayrimenkul Yatırım Örgütü EPRA (European Public Real Estate Association), Küresel Gayrimenkul Enstitüsü GRI (Global Real Estate Institute), Building Exchange (BEX), MIPIM, Barcelona Meeting Point, EIRE Milano, Exporeal Münih gibi Dünya'nın ve Avrupa’nın önde gelen gayrimenkul organizasyonları ile iletişimini sürdürmekte ve bazı kuruluşlarda danışma kurulu üyesi sıfatıyla ülkesini temsil etmektedir.

Sur’un mevcut diğer görevleri arasında PATCO International Yönetim Kurulu Başkanlığı, ENSU Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. Ortak ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, KRT Madencilik A.Ş Yürütme Kurulu Başkanı, Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Kurucu Başkanı, Forum İstanbul Hedef 2023 Enstitüsü İcra Kurulu Üyeliği, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği, Denetleme Kurulu Başkanlığı ve Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkan Vekilliği yer almaktadır.

Prof. Dr. Havva Işık

Patara Kazıları Başkanı

Prof. Dr. Havva Işık

Patara Kazıları Başkanı


Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Havva İşkan Işık Kütahya’da doğdu. Arkeoloji tutkusu, onu önce İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne, sonra da Almanya’nın Marburg kentindeki Philipp Üniversitesi’ne yönlendirdi ve orada başarıyla doktorasını tamamladı. Öğrendiklerini ülkesi yararına kullanmak istediği için doktora sonrasında geri döndü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde göreve başladı. 1990 yılında Antalya Akdeniz Üniversitesi’ndeki Arkeoloji Bölümü’nün üç kurucu öğretim üyesinden biri oldu. Çok sayıda lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirmiştir.

Üniversite bünyesinde zaman içindeki farklı idari görevleri yanında ulusal ve uluslararası akademik üyelikleri bulunan ve sivil toplum örgütleri içinde yer alarak çalışmayı vazgeçilmez bir yurttaşlık görevi olarak niteleyen Prof. Dr. Havva İşkan Işık, kültür ve tabiat varlıklarımızın mutlak korumasına yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları için yoğun bir çaba vermektedir. Uzun yıllar boyunca da, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeliği ve başkanlığı yapmıştır. “Yılın Kadını”, “Yılın Kadın Akademisyeni” ve “Uluslararası Rotary Üstün Meslek İnsanı” gibi çok sayıda ödül almıştır. Prof. Dr. Jale İnan’ın öğrencisi olarak Lyrbe antik kentinde başlayan kazı yolculuğunun asıl durağı ise, 2020/2021 yıllarına adını veren Patara olmuştur; 2009 yılından bu yana Patara Kazıları’nın başkanlığını yürütmektedir. 

Prof. Dr. Lale Özgenel

ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi

Prof. Dr. Lale Özgenel

ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi


Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Lisans (1987), Yüksek Lisans (Mimarlık Tarihi) ve Doktora (Mimarlık) derecelerini almıştır. Oxford Üniversitesi, Atina Amerikan Akademisi ve Roma Amerikan Akademisi’nden burslar alarak doktora sonrası araştırma ve yayınlar yapmıştır. 1992 yılından bu yana ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde mimarlık tarihi dersleri vermekte, 4. sınıf mimari tasarım stüdyosu yürütücülüğü yapmaktadır. ODTÜ Rektör Danışmanlığı (2008-2016), ODTÜ Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığı (2011-2016), ODTÜ Mimarlık Tarihi Lisansüstü Programı Başkanlığı (2012-2015), ODTÜ Mimarlık Bölümü Doktora Komitesi Başkanlığı (2007-2014) ve Mimarlar Derneği 1927 Yönetim Kurulu Başkanlığı (2016-2021) yapmıştır. Akademik çalışmalarının yanı sıra mimarlık ve kentsel tasarım yarışmalarına katılmakta ve üniversite döner sermaye işletmesi aracılığıyla mimari tasarım araştırmaları, uygulamaları ve danışmanlıkları yapmaktadır. International Women’s Forum Türkiye’nin üyesi, Ankara Kent Konseyi Başkan Yardımcısıdır.

Prof. Dr. Mehmet Ocakçı

İTÜ

Prof. Dr. Mehmet Ocakçı

İTÜ


Prof. Dr. Mehmet Ocakçı mimarlık eğitimini İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde (1979), Doktora eğitimini İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü’nde (1989) tamamlamıştır.  Araştırma görevlisi olarak 1987 yılında atandığı İ.T.Ü. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde ki görevine 2000 yılından itibaren Profesör olarak devam etmiştir. Uzmanlık alanlarında üretilmiş ders notları, uluslararası ve ulusal düzeyde hakemli dergilerde basılı makaleleri ve bildirileri, mesleki uygulama projeleri, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenmiş kentsel tasarım proje yarışmalarında jüri üyelikleri ve kazanmış olduğu ödüller bulunmaktadır. 

Mehmet Sami Kılıç

ÇEDBİK Başkanı

Mehmet Sami Kılıç

ÇEDBİK Başkanı


İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra,  Northwestern Üniversitesi Proje Yönetimi alanında yüksek lisans yaptı ve Georgetown Üniversitesi'nde Proje Yönetimi programını başarıyla tamamladı.

Profesyonel iş hayatına 1997 yılında Türkiye’de başlayan ve 2000 yılında ABD’de devam eden Mehmet Sami Kılıç, 2006 yılında Proje Lideri olarak görev aldığı dünyanın önde gelen proje yönetim firmalarından Turner International’ın başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Sırbistan’daki birçok seçkin projesinde görev aldı. Mevcut projelerin inşaat öncesinden kapanış aşamalarına kadar tüm süreçlerine liderlik eden Kılıç, 2018 tarihinden itibaren Turner International’ın Türkiye Ülke Direktörü olarak görev yapıyor.

Çeşitli karma kullanımlı projelerin yanı sıra büyük ölçekli projeler, ticari projeler, hastane/klinikleri, okul ve ofis projelerini başarıyla tamamladığı 25 yılı aşkın sektör deneyimine sahip olan Kılıç, 2017 yılından bu yana CTBUH (Yüksek Binalar ve Kentsel Habitat Konseyi) Türkiye Bölge Temsilciliğinin yanında, 2008 yılından beri LEED akredite profesyoneli, 2021 yılından itibaren ise Türkiye Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin Başkanlığını yürütüyor.

Neşecan Çekici

Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme A.Ş.

Neşecan Çekici

Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme A.Ş.


Marmara Üniversitesi İİBF -İktisat Bölümü mezunudur. İstanbul Üniversitesi'nde Para/Banka Anabilim Dalında Yüksek Lisans eğitiminin ardından, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadi Enstitüsü İşletmecilik İhtisasını da yaparak akademik kariyerini tamamlamıştır.

Türkiye'nin önde gelen holdinglerinde yedi yıl boyunca yöneticilik görevlerinde bulunduktan sonra 1995 yılında gayrimenkul sektörüne adım atan Neşecan ÇEKİCİ, Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme A.Ş' nin kurucusu ve yönetici ortağıdır. Türkiye genelinde ve uluslar arası platformda çeşitli kuruluşlara Değerleme, Gayrimenkul Geliştirme ve Danışmanlık alanlarında hizmet vermektedir. Halen mesleki amaçlı sivil toplum örgütlerinde aktif olarak görev yapan ÇEKİCİ, aynı zamanda birçok üniversitenin lisans ve yüksek lisans programlarında sektör öğretim görevlisi olarak ders vermektedir. Üyesi olduğu Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) bünyesinde Türkiye'de kadın girişimciliğini geliştirmek, ekonomik ve sosyal yaşamda kadının konumunu güçlendirmek amacıyla düzenlenen eğitimlerde görev almaktadır.

Sektörle ilgili birçok araştırma, derleme ve makalesi olan ÇEKİCİ, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Değerleme Uzmanlığı Lisansı'na sahiptir. 2011-2013 döneminde Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği (LideBİR)' nde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Halen GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıdır. ULI Türkiye İcra Kurulu’nda  ve Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu’nda da  görev  alan Neşecan ÇEKİCİ, mesleki ve akademik çalışmaları, sektördeki etik, sofistike görüşleri ve çeşitli platformlardaki temsilleri dikkate alınarak, 2009 Ocak ayında Ekonomi ve İş Dünyası Dergisi Ekonometri'nin "Geleneksel Hizmet Ödülleri" nden olan "Yılın Gayrimenkul Danışmanı" ödülüne layık görülmüştür.

Neşet Birlik

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi

Neşet Birlik

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi


1981 yılında İzmir’de doğan Neşet Birlik, 2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Malzeme Metalürji Mühendisliğinden mezun olduktan sonra Döküm Sektöründe çalışmaya başlamış ve bir yandan da Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Master’ı yapmıştır.
 
Türkiyenin en büyük şirketlerinde ve Çok uluslu firöalarda Üretim bölümlerinde farklı kadamelerde Yöneticilik yapmıştır.
 
2014 yılında Kurmuş olduğu BTA Gayrimenkul A.Ş.’nin ve Amerika Teksas/Austin merkezli Keller Williams markasıyla yaptığı ortalık doğrultusunda Kurucu Ortak ve Takım Lideri olarak İzmir’de üç Bölge Müdürlüğü hayata geçirmiştir. Halen bu üç Bölge Müdürlüğünde Yönetici Ortak olarak görevini sürdürmektedir.
  
Nisan 2018 tarihinde yapılan İzmir Ticaret Odası Meslek Komitesi seçimlerinde, sektörün İzmir’deki sesi ve temsilcisi olmak için birlikte yola çıktıkları “Değişim Grubu”, “49 Numaralı-Gayrimenkul Faaliyetleri Grubu Meslek Komitesi” Asil Üye olarak seçilirken, seçimin ardından yapılan Komite seçiminde ise Neşet Birlik, “49 Numaralı-Gayrimenkul Faaliyetleri Grubu Meslek Komitesi Başkanı” olarak seçilmiştir. Ekim 2002 de Yapılan İzmir Ticaret odası seçimlerinde Meclis üyesi olarak seçilmiştir.
Neşet Birlik, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Nuh Acar

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi (Eski)

Nuh Acar

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi (Eski)


1951’de Ankara’da doğdum. TED Ankara Koleji’nden mezun oldum.

1(bir) sene Makine Mühendisliği okuduktan sonra, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Yüksek Ziraat Mühendisi olarak mezun oldum.

Baba mesleği olan inşaat sektöründe 1955’ten beri 3(üç) kuşaktır faaliyet göstermekteyiz.

Kazımkarabekir Han, Vardar İş Merkezi, Vega Studios, Ege Botanik Konutları, Ege Flora Konutları, Safe Park Konutları, Duru Beytepe Konutları, Ege Metropark Konutları, Ege Plaza İş Merkezi, Doğuş Otomotiv Ankara Showroomları, Maidan İş ve Yaşam Merkezi, Podium Alışveriş Merkezleri gibi projeleri Ankara’ya kazandırma fırsatını bulduk.

Müsiad Ankara Yönetim Kurulu Üyeliği, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, Ankara Ticaret Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. Halen; inşaat, yenilenebilir enerji, tarım, sanayi ve alışveriş merkezleri yatırımcılığı faaliyetlerimize devam etmekteyiz.  

Önder Kaya

Türkiye Serbest Mimarlar Derneği Başkanı (eski)

Önder Kaya

Türkiye Serbest Mimarlar Derneği Başkanı (eski)


1984 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde lisans; 1993 yılında ise ODTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü'nde yüksek lisans eğitimlerini tamamlamıştır.

1984-1985 yılında Çinici Mimarlık Atölyesi'nde mimar olarak, 1985-1991 yılları arasında ÖNCÜOĞLU Mimarlık'ta proje yöneticisi olarak görev yapmıştır. 1992 yılında ANO Yapı-Proje şirketini kurmuş, 5 sene süresince bu şirkette proje ve inşaat faaliyetlerini sürdürmüştür. 1998 yılından itibaren ÖNCÜOĞLU Mimarlık şirketinde ortak olarak çalışmaya başlamış, halen Yönetim Kurulu üyesi olarak bu görevini sürdürmektedir.
 
Ulusal mimarlık yarışmalarında 2 ödül kazanmış, ayrıca projeleri Cityscape, CRE Awards gibi birçok uluslararası ödüle layık görülmüştür. Ulusal ve uluslararası birçok mimari yayında projeleri ve röportajları yayınlanmış, birçok yarışmada jüri üyeliği yapmıştır. İki dönem Türk SMD 2. başkanlığını, bir dönem de başkanlığını yürütmüştür. Güncel olarak derneğin Onur kurulu üyesidir.

Doç. Dr. Serhat Başdoğan

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

Doç. Dr. Serhat Başdoğan

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi


Doç. Dr. Serhat Başdoğan, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık tamamlandıktan sonra,  yüksek lisans eğitimini “Hollanda ve Türkiye Konut Piyasalarının Karşılaştırmalı Analizi” tezi ile 2005 – 2007 yılları arasında Yıldız Teknik Ünversitesi ve Eindhoven Teknik Üniversitesi’nde eş zamanlı olarak tamamladı. Dokrorasını 2007-2013 yılları arasında “Yapı Üretiminde Tasarım Odaklı Gayrimenkul (taşınmaz) Yatırım Değerleme Model Önerisi” başlığı ile yine Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yaptı. 2017-2018 yıllarında doktora sonrası eğitimini Hollanda’da Delft Teknik Üniversitesi’nde tamamladı.

Halen Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi’nde akademik hayatına devam etmektedir.

Uzmanlık alanları: Konut ve Gayrimenkul Piyasası, Gayrimenkul Yatırımları ve Geliştirme, Kentsel Dönüşüm ve Yapılı Çevrenin İyileştirilmesi
 
Üyelikler:
Gyoder İcra Kurulu Üyesi
YTÜ Konut ve Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi
YTÜ Turizm Alanları Yönetimi Uygulama ve Araştırma Mekezi Yönetim Kurulu Üyesi
Yaşam Çiçeği Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi

Prof. Dr. Sinan Mert Şener

İTÜ

Prof. Dr. Sinan Mert Şener

İTÜ


1961 yılında İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Gölcük Piri Reis, Orta ve Lise eğitimini ise Suadiye Lisesinde tamamladıktan sonra,1978 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümüne girdi.
 
1982 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünü bitirdi.
Sırası ile İTÜ ‘den 1984‘de Yüksek Mimar,
1994’de Doktor,
1995 ‘de Yardımcı Doçent,
2004’de Doçent unvanlarını aldı.
Doktora sonrası eğitimini 1997-1999 yılları arasında ABD ‘de Carnegie Mellon Üniversitesinde tamamladı.
2011’de İTÜ Mimarlık Fakültesinde Profesörlüğe atandı.
2012-2016 arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığına 2 dönem seçilerek atandı.
2022 yılınd İTÜden kendi isteği ile emekli oldu.
Çok sayıda inşa edilmiş binası, mimarlık yarışmalarında 15 adet ödülü, hakemli uluslararası ve ulusal dergilerde yayımlanmış makaleleri, çok sayıda konferans bildirisi , 2 adet kitabı ve bir adet patenti vardır.
Tekstil Mühendisi Deniz Şener ile evlidir ve mimar bir oğlu vardır.
 
Çalıştığı Özel Projeler, Görev  ve Eğitim
1999 Marmara depremi sonrası Kocaeli Valiliğinde Vali Danışmanlığı ve Düzce depreminden sonra da  Afet Bölge Valiliğinde Bilim Kurulu Üyeliğinde görev yaptı.
2000-2001 yıllarında ABD Acil Durum Yönetim Ajansı FEMA da 1 yıl süre ile Afet Yönetimi eğitimi, yine FEMA da,‘enkaz yönetimi’, ‘yangın güvenliği’, ‘iç güvenlik planlaması, ‘kentlerde teröre karşı önlemleri’, ‘kampüslerde afet ve teröre karşıplanlama’ eğitimlerini FEMA NETC ‘den aldı.
Japon Dışişleri Bakanlığının bursu ile, Tokyo Üniversitesi ve Kobe Valiliğinde afet yönetim eğitimi aldı.
Japon JICA destekli İBB İstanbul Deprem Master Planının Eğitim Bölümünü hazırladı.
AFAD ‘ın kuruluşunu sağlayan İçişleri Bakanlığı destekli Ar-Ge Projesini tamamladı ve TC İçişleri Bakanlığınca kitap olarak yayımlandı.

Tamer Aksüt

İzmir Serbest Mimarlar Derneği Başkanı

Tamer Aksüt

İzmir Serbest Mimarlar Derneği Başkanı


1982 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdi. 1982-1989 yıllar arasında akademi hocalarından Nihat Güner, Ali Muslubaş, Şahin Koçak ofislerinde çeşitli otel, iş merkezi ve konut projelerinde çalıştı. Muhlis Türkmen’den tasarım çeşitlemeleri üzerine özel eğitim aldı.
               
Kare inşaat ofisinde toplu konut projeleri çalışmalarında bulundu. A. Rasih Tuna ile birlikte özel dekorasyon işleri yaptı.1989 ’da izmir’e döndü. İzmir’de Nafi Çil ve Modes Mimarlık ile çalıştı. Özel konut projeleri ve dekorasyonu üzerine olan ilgisini pekiştirdi. 1993’te ortaklık olarak Tekton Mimarlık hizmetlerini ve pentil mobilya atölyesini kurdu.
 
2009 yılında düşük enerjili yapılar (greenhouse) üzerine yaptığı çalışmaları sonucu kendi firmasını (Ekoadm Mimarlık ltd.)yi kurarak ön imalatlı, taşınabilir, enerji tasarruflu konutlar üretmeye başladı. Doğa dostu , insan ölçeğini gözardı etmeden, ama yaşam kalitesi yüksek ,sürdürülebilir bir mimari anlayışla uygulamalarını yapmaktadır.inşaat, taahhüt, proje ve uygulamaları dışında akademik faaliyetlerine de devam etmekte , çeşitli  üniversitelerde  davetli  öğretim görevlisi olarak proje eğitimi vermektedir .
 
İzmir serbest mimarlar derneği , - izmirsmd bşkn.
İzmir mimarlar odası  - izmimod    -   izmir ticaret odası üyesi. – ito
Arkigrad akademi    kurucu üye
Platform izmim  design  cooperative kurucu üye
Ekofamec enerji a.ş. yönetim kurulu başkanı        

Tayfun Küçükoğlu

Türkiye İMSAD Başkanı

Tayfun Küçükoğlu

Türkiye İMSAD Başkanı


Tayfun Küçükoğlu, 1961 yılında Ankara’da doğdu. 1984 yılında İTÜ İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. 1988 yılında kurucu üyesi olduğu BETEK bünyesinde çeşitli görevler üstlenen Küçükoğlu, 1995 yılından itibaren BETEK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak faaliyetlerini yürütmektedir.
 
BOSAD-Boya Sanayicileri Derneği’nin kurucu üyesidir. 2015-2017 yılları arasında İZODER-Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştır. Türkiye İMSAD-İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını 2020 yılından itibaren yürütmektedir.

Zafer Baysal

GYODER Konut Yatırımları Komitesi Başkanı

Zafer Baysal

GYODER Konut Yatırımları Komitesi Başkanı


1988 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. 1990 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde yapı mekaniği dalında yüksek lisans, Bilkent Üniversitesi’nde ise işletme yüksek lisansı(MBA) yapmıştır. 1990 yılından itibaren İnterbank, Bayındırbank, Bayındır Holding A.Ş., Rönesans Holding A.Ş., Akzirve Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. gibi şirketlerde Mali İşler Müdürü (CFO), Genel Müdür, CEO pozisyonlarında üst düzey yöneticilik yapmıştır.  2021 yılı başında da DAP YAPI’da Grup CEO olarak göreve başlayan Zafer Baysal halen 24 Şubat 2022’de halka açılan DAP Gayrimenkul Geliştirme A.Ş.’de Genel Müdür olarak görevine devam etmektedir. Zafer Baysal SOTCA Jüri Üyeliği yanısıra Altın Çekül Ödüllerinde de Jüri Üyeliği yapmaktadır. 
 
2021 yılı başında da DAP YAPI’da Grup CEO’su olarak göreve başlayan Zafer Baysal halen 24 Şubat 2022’de halka açılan DAP Gayrimenkul Geliştirme A.Ş.’de Genel Müdür olarak görevine devam etmektedir.
 
Zafer Baysal SOTCA Jüri Üyeliği yanısıra Altın Çekül Ödüllerinde de Jüri Üyeliği yapmaktadır.
 
5 yıl süre ile ABD Denver, Colorado'da yerleşik Amstar Global Partners adlı gayrimenkul yatırım fonunun Kıdemli Başkan Yardımcılığı ve Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini yürüten Baysal çeşitli gayrimenkul sınıflarında varlık yönetimi ve Amstar'ın Türkiye'deki yatırımları için kurduğu fonlarına yabancı kurumsal ve bireysel yatırımcıların katılımını sağlamak ve Amstar'ın Türkiye'de yerel ortak olarak seçtiği gruplar ile yapılacak ortak gayrimenkul geliştirme projelerinin değerlendirme ve seçim sürecine katkı sağlayıp Amstar'ı Türkiye'de tüzel kişilik adına temsil ve ilzam etmiş ve 1 milyar Euro’yu aşan 6 adet AVM yatırımının Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. ile %50-%50 ortaklıkla hayata geçmesinde aktif rol almıştır. 

Baysal'ın 20 yılı aşkın gayrimenkul, finans, uluslararası ilişkiler ve bankacılık tecrübesi bulunmakta olup AMSTAR'a katılmadan önce Rönesans Holding'de Yönetim Kurulu Üyeliği ve Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş.'de ve Akzirve Gayrimenkul Geliştirme A.Ş.’de Genel Müdürlük ve CEO’luk görevlerinde bulunmuştur. 

Baysal 2008 yılından 2014'de Federasyona dönüştürülünceye kadar Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği(AMPD)'nde AVM Sektörel Grup Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur. 2006 yılında Rönesans Grubu'na katılmadan önce Baysal Bayındır Holding'de Finans Başkanlığı, Bayındırbank'da Genel Müdür Yardımcılığı ve Bayındır Grubu'nun Moldova'daki bankasında Genel Müdürlük görevlerinde bulunmuştur. 1997 yılında Bayındır Grubu'na katılmadan önce Baysal bankacılık hayatına 1990 yılında Bilkent Üniversitesi İşletme Yüksek Lisansı'nı(MBA) birincilikle bitirdikten sonra girdiği Çukurova Grubu'na bağlı Interbank'da Management Trainee olarak başlamış, sonraki yıllarda Yurtdışı İlişkiler ve Muhabir İlişkileri Bölümü'nde Bölge Müdürlüğü yapmış ve Bankalar Birliği'nde 4 sene boyunca Ankara, İzmir ve İstanbul'da Uluslararası Ödeme ve Kredi İşlemleri ve Muhabir Bankacılık üzerine seminerler vermiştir. 

Zafer Baysal ilk, orta ve lise eğitimlerini TED Ankara Koleji'nde tamamladıktan sonra 1984 yılında ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'ne birincilikle girmiş 1988 yılında yüksek şeref derecesi ile ikincilikle mezun olarak aynı üniversitenin Yapı Mekaniği Bölümü'nde Yüksek Lisans çalışmasını tamamlamıştır. Deneysel gerçek ölçekli Laboratuvar çalışması Deprem Etkisi Altında Prefabrik Kolon Kiriş Birleşimleri'nin Davranışları'nı incelemiş olup şu anda kullanılmakta olan prefabrik tasarımlara ışık tutmuştur.